Isu Mesir : Semua Perlu Ambil Tahu

Posted: Julai 17, 2013 in Uncategorized

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Salam Ramadhan ke-8 PRO-M USM ucapkan buat semua pembaca yang beragama islam.

Dalam kita meraikan ramadhan, bulan yang penuh berkat ini, PRO-M USM menyeru semua terutama sekali umat Islam agar sentiasa mengambil tahu isu-isu semasa berkaitan dengan dunia global terutama isu yang berkaitan dengan saudara seakidah.

Umum tahu pergolakan di Mesir semakin hebat semenjak penggulingan Presiden Mesir, Dr. Mursi. Malahan hal ini turut sama memberi impak kepada penduduk Gaza. Sejurus penggulingan Mursi, terowong rahsia Gaza telah dimusnahkan dan waktu terowong dibuka ditentukan oleh pihak tentera Mesir. Perkara ini mengakibatkan penduduk Palestine semakin tersepit. Dr. Mursi, dipilih secara demokrasi, malangnya, digulingkan oleh tentera dalam keadaan yang kurang beretika. 

Kerajaan sementara diwujudkan dan dipimpin oleh Adly Mansour. Polemik terus tercetus sebaik dimaklumkan pergolakan di Mesir ada kaitan dengan Rumah Putih (White House). 

Menjatuhkan Dr. Mursi dalam tempoh kepimpinan yang masih boleh dianggap sebagai pra-matang adalah tidak wajar. Beliau dihukum oleh pihak yang anti dengan beliau seolah-olah beliau telah diberi mandat lebih lama daripada presiden sebelumnya, Hosni Mubarak. Dr. Mursi merupakan presiden pertama Mesir yang dipilih secara demokrasi dan menjadi pilihan majoriti rakyat Mesir. 

 

Image

sumber : https://www.facebook.com/pmram.org

Kami menyeru kepada semua agar terus mengambil bahagian dalam sebarang keadaan semasa walaupun sekadar membaca berita-berita berkenaannya. Sebagai mahasiswa, peranan kita bukan sekadar belajar ilmu seperti yang terkandung dalam slip, tetapi, kita perlu mengambil tahu perihal sekeliling kerana ianya merupakan suatu perkara yang tidak diajar dimana-mana kuliah secara spesifik. 

Sama-sama kita berdoa untuk umat Islam terutama di Mesir, Syria dan Palestin.

Mereka diuji secara fizikal, kadangkala mental. Tetapi kita di Malaysia, diuji secara mental hingga tidak sedar fizikal merana.

Pro-Mahasiswa

Sedia Mendokong Aspirasi Mahasiswa Sejagat

Advertisements
Komen-komen
  1. Nuyu berkata:

    oh. ok 🙂

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s