PANDANGAN GERAKAN MAHASISWA TENTANG PINDAAN AUKU

Posted: November 26, 2011 in Isu Semasa, Nasional

Terdapat beberapa aktivis mahasiswa berbeza pendapat terhadap keputusan kerajaan untuk meminda Seksyen 15 Akta Universiti dan Kolej Universiti (AUKU) bagi membolehkan pelajar yang mencapai umur 21 tahun menyertai parti politik.

Sebahagian mereka beranggapan pengumuman Perdana Menteri berhubung perkara itu menunjukkan keseriusan memahami kehendak mahasiswa manakala sebahagian lagi melihat usaha itu tidak cukup kerana AUKU sebenarnya perlu dimansuh.

Ketua Penerangan Gabungan Mahasiswa Islam Se-Malaysia (GAMIS), Mohd Yusof Hadhari menyambut baik hasrat kerajaan untuk meminda Seksyen 15, Akta Universiti dan Kolej Universiti (AUKU). Ini menunjukkan bahawa kerajaan yang sedia ada sudah mula faham dan akur dengan desak pelbagai pihak yang saban tahun memperjuangkan permansuhan AUKU sejak Tun Dr Mahathir Mohamad lagi iaitu pada tahun 1971 berikutan demonstrasi Baling di Kedah. Menurutnya lagi, setiap undang-undang yang digubal berdiri atas satu-satu niat penggubalan, begitu juga dengan AUKU. Tambah beliau lagi, AUKU ini juga membunuh aktivisme mahasiswa. Mahasiswa tidak lagi bebas berfikir, berpersatuan, menyuarakan pandangan secara idealis dan akademik malah kehidupan mereka sentiasa diancam. Natijahnya, mahasiswa Malaysia saban ini tidak lagi menjadi jurubicara ummah demi pembangunan negara sebagaimana mahasiswa Malaysia pada era 1960-an dan 1970-an, malah ianya turut terkesan kepada pensyarah-pensyarah universiti.

Presiden Persatuan Kebangsaan Pelajar Islam Malaysia (PKPIM), Ahmad Fahmi Mohd Samsudin berkata, pengumuman ini dilihat bertetapan dengan agenda transformasi politik dan juga semangat kerajaan ketika memansuhkan “akta drakonian lain”, seperti Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA). “PKPIM merasakan, sudah sampai masanya pendidikan dan kesedaran politik perlu diberi penekanan secara menyeluruh kepada golongan mahasiswa di universiti supaya pemahaman mereka tidak hanya memahami politik dalam konteks kepartian semata-mata,” katanya.

DEMA: SEKSYEN LAIN JUGA BERMASALAH

Gerakan Demokratik Pelajar dan Belia (DEMA) mahukan AUKU dimansuhkan serta merta dan bukan dipinda kerana bertentangan dengan perlembagaan dan “mengongkong fikiran” mahasiswa dan kakitangan akademik. Menurut kumpulan itu, bukan sahaja seksyen 15, terdapat juga peruntukan lain dalam AUKU yang digambarkan bermasalah di institut pengajian tinggi awam (IPTA) dan swasta.

Akta ini telah menghalalkan campur tangan kerajaan dalam pentadbiran IPTA iaitu Seksyen 4 yang memfokuskan kuasa mutlak kampus dan menghancurkan demorakrasi kampus serta autonomi mahasiswa. Dalam kenyataan, DEMA juga berkata, seksyen ini memberikan “kuasa mutlak” kepada Menteri Pengajian Tinggi untuk meluluskan pentadbir universiti membolehkan campurtangan luar terhadap universiti berlaku, termasuk oleh pihak polis.

DEMA juga menyeru kerajaan supaya mengembalikan demokrasi kampus dan autonomi mahasiswa dengan pemansuhan AUKU. Sehingga hari ini, Naib Canselor yang dilantik oleh Menteri Pengajian Tinggi adalah tindakan autokratik yang bermotifkan kepentingan politik.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s