KERAJAAN PERLU KOMITED DAN TELUS DALAM PERLAKSANAAN MEMINDA AUKU SEKSYEN 15

Posted: November 26, 2011 in Berita Kampus, Isu Semasa, Nasional

Pada 24 November 2011, Perdana Menteri Malaysia telah membuat satu pengumuman untuk meminda Seksyen 15, Akta Universiti dan Kolej Universiti (AUKU) bagi membolehkan mahasiswa berusia 21 tahun ke atas menganggotai parti-parti politik.

Umum sudah mengetahui bahawa dalam Perlembagaan Persekutuan telah dinyatakan setiap warganegara yang telah mencapai umur 21 tahun boleh mengundi dan terlibat dalam parti politik. Namun, hak ini telah dinafikan kepada mahasiswa kerana terikat dengan Seksyen 15, AUKU. Perkara ini menjadi semakin hangat apabila Mahkamah Rayuan telah mengisytiharkan Seksyen 15(5)(a) AUKU adalah tidak sah dan bercanggah dengan Perlembagaan Persekutuan. Percanggahan antara AUKU dengan Perlembagaan Persekutuan ini akan dapat diselesaikan apabila Perdana Menteri Malaysia telah mengumumkan untuk membuat pindaan kepada Seksyen 15 AUKU.

Namun begitu, saya berharap agar pihak kerajaan perlu membuktikan komitmen mereka dalam meminda Seksyen 15 AUKU ini dan bukannya bercakap untuk menyedapkan hati mahasiswa sahaja. Hal ini kerana, pada 14 November 2011 yang lalu, seramai 10 orang telah ditangkap dibawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) di Sabah walaupun Perdana Menteri Malaysia telah mengumumkan untuk memansuhkan ISA itu.

Pada pandangan peribadi saya, pindaan kepada Seksyen 15 AUKU ini perlu bagi menjamin kebebasan mahasiswa untuk berpolitik di luar kampus, menjamin idealisme mahasiswa yang merupakan agen ‘check and balance’ kepada kerajaan mahupun pembangkang.

Namun begitu, saya juga berpendirian bahawa apabila mahasiswa sudah dibenarkan untuk menyertai parti politik, Universiti perlu mempunyai kuasa bagi menghalang dan menyekat parti-parti politik luar untuk masuk ke dalam kampus untuk menjalankan aktiviti-aktiviti mereka bagi menjamin persekitaran yang aman di dalam kampus. Perkara ini saya telah usulkan dalam Parlimen Mahasiswa USM (DPPUSM) iaitu ‘Meminda Seksyen 15 AUKU Bagi Membolehkan Mahasiswa Berpolitik dan Menghalang Kemasukan Politik Luar’. Tuntutan kedua ini telah menunjukkan ramai ahli DPPUSM menyokong untuk pihak Universiti mempunyai kuasa untuk tidak membenarkan parti politik masuk ke dalam kampus untuk menjalankan aktiviti mereka.

Akhir kata, saya berharap agar pihak kerajaan komited dalam melaksanakan apa yang telah diumumkan dan bukannya hanya bercakap untuk menyedapkan hati mahasiswa serta alat untuk memenangi Pilihan Raya Umum sahaja.

Oleh:


MOHAMAD ISWANDI BIN ISHAK
Ahli Majlis Perwakilan Pelajar USM (Pro Mahasiswa)

Advertisements
Komen-komen
  1. Konda Kondi berkata:

    Baik mahasiswa komited turun surau solat subuh jemaah..lagi bagus

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s