JUSTICE FOR PROF. AZIZ BARI

Posted: Oktober 26, 2011 in Isu Semasa

Prof. Abdul Aziz Bari, pensyarah undang-undang Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) telah digantung jawatan kerana kenyataan beliau dimana beliau menyifatkan tindakan Sultan Selangor campur tangan berhubung isu siasatan Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) ke atas Gereja Methodist Damansara Utama (DUMC) itu bukan sesuatu yang lazim dan menyifatkannya sebagai tidak konsisten.

Saya terfikir dan mempersoal akan kejadian dahulu dimana Profesor Datuk Zainal Kling dari UPSI mengeluarkan kenyataan bahawa Malaysia tidak pernah dijajah. Namun, beliau tidak dikenakan sebarang tindakan susulan daripada kenyataan beliau itu.

Namun begitu, saya berasa kecewa terhadap tindakan penggantungan yang dikenakan terhadap seorang pakar perlembagaan di Malaysia tanpa diadili terlebih dahulu. Sebagai seorang ahli akademik, Prof. Abdul Aziz Bari berhak menyatakan pendapat beliau. Ini adalah sebahagian dari kebebasan akademik yang dipunyai oleh setiap ahli akademik.

Selain itu, perkara ini juga bercanggah dengan Perkara 10 Perlembagaan Persekutuan Malaysia yang menyentuh berkenaan kebebasan bersuara. Bagi saya, isu yang dikeluarkan oleh Prof. Abdul Aziz Bari ini perlu dijawab secara ilmiah dan bukannya dengan terus menggantung perkhidmatan beliau.

Kritikan inteletek adalah sangat penting di dalam dunia akademik kerana dengannya budaya keilmuan di sesebuah universiti itu boleh berkembang dan menyumbang sesuatu kepada pembangunan bangsa dan negara. Ini bertepatan dengan kebebasan akademik yang telah disaran oleh UNESCO melalui peruntukan dalam “Recommendation Concerning the Status of Higher Education Teaching Personnel” yang dihasilkan melalui persidangan UNESCO pada 11 November 1997, seperti dalam Artikel 26 dan 27:
“the right to contribute to social change through freely expressing their opinion of state policies and of policies affecting higher education”.

Bagi saya, pandangan Timbalan Menteri Pengajian Tinggi, Dato Saifuddin Abdullah adalah rasional dan terbuka. Beliau mengatakan bahawa “Saya tidak semestinya setuju dengan semua pendapat Aziz Bari. Kalau benar dia bersalah, wajar dihukum. “Kini ia masih dalam siasatan. Justeru, tindakan UIAM menggantungnya saya dapati menimbulkan persoalan,”. Hal ini bertepatan dengan Peraturan 15 dalam Peraturan Tatatertib Kakitangan UIAM dimana memperjelaskan bahawa kebebasan ahli akademik membuat sebarang kenyataan umum hendaklah tidak bercanggah dengan kepentingan universiti. Namun persoalannya ialah tindakan menggantung beliau tanpa diadili ini menimbulkan persoalan ramai pihak.

Oleh itu, saya menyokong tindakan Pro-Mahasiswa UIAM yang berpendirian untuk:

  • Mendesak supaya pentadbiran UIAM membuat penjelasan terhadap kes ini.
  • Mendesak agar penggantungan terhadap Prof Abd Aziz Bari ditarik balik.
  • Bertegas dengan sebarang campur tangan politik luar ke dalam UIAM demi menjaga nama baik institusi ‘Taman Ilmu dan Budi’.
  • Memberikan kebebasan bersuara dan kebebasan akademik seluas-luasnya tanpa sebarang kepentingan oleh mana-mana pihak.

 

Artikel Oleh:

Mohamad Iswandi Ishak, Majlis Perwakilan Pelajar USM.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s