MUTIARA KATA PEMIMPIN NEGARA

Posted: Ogos 22, 2011 in Uncategorized

Tunku Abdul Rahman, Perdana Menteri Malaysia Pertama

Merdeka itu bukanlah suatu benda yang mudah boleh didapat, melainkan ialah dikehendaki untuk mendapatkannya itu iaitu pengorbanan yang sebenar pengorbanan. Dengan kerananya kita terpaksa mengorbankan, bukan sahaja wang ringgit dan usaha tenaga bahkan jiwa kita sendiri juga.

Tun Abdul Razak Dato’ Hussein, Perdana Menteri Malaysia Kedua

Hari Merdeka ialah hari Kebangsaan kita. Marilah kita membanggakan negara kita dan sentiasa berjaga-jaga supaya tidak dipengaruhi oleh fahaman Kebangsaan yang sempit. Jika fahaman Kebangsaan yang sempit itu dibiarkan hidup dengan perasaan yang meluap-luap maka sifat bertolak ansur dan tali persahabatan kita dengan negeri-negeri lain yang bebas akan terkecewa. Dengan yang demikian maka terganggulah keamanan dan ketenteraman dunia.

Tun Hussien Onn, Perdana Menteri Malaysia Ketiga

Tuan-tuan sekelian, akhirnya saya suka berpesan dan berharap semoga tuan-tuan dapat menunjukkan semangat keperwiraan dan taat setia yang tidak berbelah bagi pada setiap masa. Tuan-tuan hendaklah sentiasa berwaspada terhadap ancaman-ancaman yang hendak merosakkan ketenteraman dan kedaulatan negara. Di samping itu, tuan-tuan juga hendaklah sentiasa bersiap sedia untuk mempertahankan negara dan memberi perkhidmatan pada masa-masa kecemasan apabila dikehendaki oleh negara kita.

Tun Dr Mahathir Mohamad, Perdana Menteri Malaysia Keempat

Kemerdekaan sahaja tidak bermakna jika selepas merdeka negara tidak mencapai kemajuan. Sebab itulah setelah mencapai kemerdekaan, Kerajaan Malaysia yang merdeka telah berusaha membangunkan negara. Usaha ini telah membawa hasil diluar jangkaan. Daripada sebuah tanah jajahan yang mundur, Malaysia sekarang muncul sebagai salah satu daripada negara yang termaju antara negara-negara membangun. Kemungkinan Malaysia menjadi lebih maju dan rakyat Malaysia hidup lebih selesa dan bahagia bukan lagi satu perkara yang mustahil.

Tun Abdullah Ahmad Badawi, Perdana Menteri Malaysia Kelima

Sesungguhnya, segala kejayaan yang dicapai hari ini ditunjangi oleh usaha dan pengorbanan pejuang-pejuang kita yang terdahulu. Tunku Abdul Rahman telah berjuang bagi mencapai kemerdekaan, Tun Abdul Razak berusaha gigih bagi membawa pembangunan, Tun Hussein Onn memerah keringat bagi memupuk perpaduan rakyat dan Tun Dr. Mahathir telah menentang arus bagi mencipta pemodenan. Mereka sebagai pemimpin kita bersama rakyat sekalian telah membawa Malaysia ke tahap ia berada hari ini.

Dato’ Sri Mohd Najib Tun Abdul Razak, Perdana Menteri Malaysia Keenam

Di wajah suci anak-anak ini kulihat sinar. Di hati murni mereka terpahat sebuah impian. Andai sengketa membelenggu sesama. Andai kerakusan menguasai kita. Ke manakah tumpah harapan mereka.

Kerana, Di bahu kitalah terpikul segunung amanah. Di jemala kita terjunjung selaut ikrar. Melunas sumpah, menunai janji.

Ayuhlah, Rakan dan taulan, sahabat dan saingan. Lupakan beza lebuhkan menerima. Bertatihlah bersamaku. Kita berjalan seiringan, kita melangkah ke sehaluan. 1 suara, 1 impian, 1 harapan, 1 Malaysia.

SELAMAT MENYAMBUT HARI KEMERDEKAAN KE-54 DARI PRO-M USM

“TRANSFORMASI BERJAYA, RAKYAT SEJAHTERA”

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s