ISU E-VOTING DI KAMPUS

Posted: Januari 28, 2011 in Berita Kampus, Rencana

E-voting atau electronic voting telah digunapakai oleh kebanyakan negara semasa pilihan raya. Antara negara terawal menggunakan e-voting ialah di Amerika. Bagi Malaysia, sistem ini masih lagi belum dilaksanakan dan mungkin juga tidak akan dilaksanakan di dalam pilihan raya umum. Tapi, sistem ini telah dilaksanakan di kebanyakan kampus di Malaysia terutamanya institusi awam seperti Universiti Malaya (UM), Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM), Universiti Malaysia Terengganu (UNT) dan Universiti Putra Malaysia (UPM). Untuk USM, sistem ini tidak dilaksanakan.

E-voting boleh dikatakan pemudah cara semasa mengundi. Antaranya:

1. Menjimatkan masa pihak HEP dan pelajar

2. Menjimatkan duit

3. Lebih terurus

Namun begitu, terdapat beberapa persoalan besar yang timbul tentang sistem e-voting.

1. Adakah undi anda rahsia?

2. Sejauh manakah keselamatan data yang bergerak dalam rangkaian?

3. Apakah yang perlu diambil kira dalam pelaksanaan sistem e-voting?

Adakah undi anda rahsia?

Sekiranya sistem tersebut boleh mengenal pasti sama ada anda telah mengundi atau tidak, maka sistem tersebut juga mesti berupaya untuk mengesan siapa yang telah anda undi. Jadi, rahsiakah undi anda? Mungkin pihak yang bertanggungjawab membangunkan sistem itu tidak ke arah itu, tetapi ini tidak bermaksud perkara itu (track the votes) mustahil. Bagi pendapat saya, selagi ada cara untuk mengesan siapa yang telah anda undi, selagi itu undi anda tidak rahsia. Tidak kira pengundian secara manual ataupun e-voting.

Sejauh manakah keselamatan data yang bergerak dalam rangkaian?

E-voting bermaksud data akan bergerak dalam rangkaian sebelum di simpan dalam pangkalan data. Dengan kecanggihan teknologi sekarang, terdapat banyak cara untuk memperolehi(capture) data dalam rangkaian dengan mudah. Jadi, ada kemungkinan data undi anda yang bergerak dalam rangkaian dicuri dan diubah sebelum dihantar ke server untuk pemprosesan. Ini penting untuk menjaga data integrity supaya data yang pengguna hantar selamat disimpan tanpa diubahsuai.

Apakah yang perlu diambil kira dalam pelaksanaan sistem e-undi?

Selain aspek keselamatan data yang bergerak dalam rangkaian, perlu ada makanisme disaster recovery dimana sekiranya berlaku sebarang bencana (cth server down, database corrupt, black-out dsbg),tempoh masa yang diambil untuk recovery mestilah singkat. Selain itu, segala data mestilah sama seperti dalam keadaan yang sebelum berlakunya bencana tersebut. Data availability dalam sistem e-voting adalah kritikal.

Selain itu, terdapat juga faktor-faktor lain yang perlu diambil kira dengan teliti dalam pelaksanaan sistem e-voting.

Mungkin perkara-perkara yang disentuh tidak kritikal untuk sistem e-voting pilihan raya kampus, tetapi untuk membangunkan sistem e-voting yang betul-betul selamat dan reliable, perkara-perkara tersebut perlu diambil serius oleh pihak yang terlibat dalam pembangunan sistem tersebut.

Ketelusan dan kerahsiaan sistem ini dipertikaikan kerana ada kelompangan dan kebocoran yang berlaku.

Kami dari pihak Pro-Mahasiswa USM mengucapkan TAHNIAH dan SYABAS kepada BHEPP kerana masih lagi mengekalkan sistem manual untuk Pilihan Raya Kampus.

Student POWER!

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s