Dua siswi USM kemalangan, takziah!

Posted: Oktober 28, 2008 in Berita Kampus
Tag:, , , , ,

HOSP. SBRG. JAYA | Dua orang mahasiswi Universiti Sains Malaysia (USM), Sdri. Aminah Suhaimin dan Sdri. Syawalati dikejarkan ke sini akibat kebalangan di kilometer 47 Lebuhraya Plus Tikam Batu lewat 9 malam semalam di sini.

Alhamdulillah, saya hanya luka kecil di tangan sahaja. (Tetapi) Kak Minah (Sdri. Aminah Suhaimin) berjahit banyak jarum juga di dahi mukanya, lengan dan kaki,” jelas Sdri. Syawallati, 19.

Menurut beliau lagi, motor yang ditunggangi senior-nya juga mengalami kerosakan fizikal yang teruk dan telah diselenggara oleh balai polis berdekatan dan Plus sendiri.

Sila klik di bawah:

Kedua-dua mangsa dalam perjalanan pulang ke USM dari Pendang; kampung halangan Sdri. Aminah Suhaimin.

ProM ketika dihubungi mencadangkan kedua-dua mangsa segera membuat laporan polis dan mengisi borang kebajikan Universiti dan MPP untuk mendapat saguhati daripada pihak berwajib.

ProM juga merakamkan ucapan takziah dan berdoa semoga kedua-dua mangsa cepat sembuh dan bersedia menduduki peperiksaan akhir semester ini.

Turut berkejar ke sini untuk menziarahi kedua-dua mangsa adalah YDP PMIUSM, Sdr. Muhammad Asyraf Mohd Saleh, beberapa Ketua-Timbalan Biro PMIUSM dan beberapa mantan pimpinan PMIUSM.

Sdri. Aminah merupakan Naib Yang DiPertua (YDP) bagi Persatuan Mahasiswa Islam Universiti Sains Malaysia (PMIUSM). -END

Advertisements
Komen-komen
  1. Kak Yah berkata:

    Alhamdulillah, nasib baik kak Aminah tak der ape2..
    kalau kak aminah mati …. Matila gerakan islam di USM niii::.

  2. Syed berkata:

    Tengokla wanita PMI…xpandai langsung… orang nak tangkap gambar pun tunduk jer… lawa sangat ker muker dia tu…Islam ajar mcma ni ke???

    —————–
    Editor SM: Nabi pesan, “Malu separuh daripada iman…”

  3. kak za berkata:

    “Alhamdulillah, nasib baik kak Aminah tak der ape2..
    kalau kak aminah mati …. Matila gerakan islam di USM niii::.”

    Ana kurang bersetuju dengan pandangan ni…gerakan islam takkan mati sampai bila2!Itu janji Allah!! PASTI!! Biarpun org yg menggerakkannya sudah tiada, Allah akan ganti dengan ‘amilin yg baru…

    Teringat ana akan kata2 Saidina Abu Bakar ketika mana Umar memarahi shabat2 yg mengatakan nabi sudah mati,

    “Wahai Umar, kalau kamu beriman dengan Muhammad, ketahuilah yg Muhammad sudah mati. Wahai Umar, kalau kamu beriman dengan Allah sesungguhnya Allah itu hidup..”

    To Syed: orang tengah sedih, takkan nak senyum kambing dalam gambar?erm..pikirlah sendiri…

  4. kak za berkata:

    Semoga Allah lindungi Aminah..Salam takziah…

  5. mantanPMIUSN berkata:

    Wanita PMI tu mengantuk sebenarnya ketika gambar sedang diambil..xcaya boleh tanya empunya diri.kan Raja kan?

  6. kak za berkata:

    maaf ya kak yah, kak za cuma kurang bersetuju dengan pandangan kak yah tu..urm…tak maksud nak sakitkan hati sapa2 k

  7. lanun@usm berkata:

    Salam Kak Yah…
    “kalau kak aminah mati …. Matila gerakan islam di USM niii::.”

    Agak2 la nak tulis ayat pun… jngn menampakkan KEAIBAN kamu!!!

    GERAKAN ISLAM TAKKAN MATI DI KAMPUS!!!

  8. pang lima belas berkata:

    apa punya tk cerdik la syed nih..

  9. Anak Muda Reform berkata:

    ape masalahnya die tunduk???die tunduk, ada maruah ko jatuh???sengal gile..suka hatila..memang islam ajar, tundukkan pandangan untuk elak fitnah..cantik tak cantik, mungkin mungkin muka nenek ko lagi cantik..barua sungguh..jangan jadi lancau sangat mulut..aku memang pantang org cerca siswi yang nak jaga adab..biarlah allah yang hukum..

  10. herofelda berkata:

    agak kurang ajar bahasa ko kak yah.. lu pikirlah sendiri sebelum menaip..

  11. herofelda berkata:

    salam.. syed hang kene belajar agama lagi. jgn jd golongan bodoh tak bertempat n serkap jarang..

  12. AHMAD ZABRI BIN MOHAMED SARAJUDIN berkata:

    kita doakan bersama agar semuanya selamat

    yang lain jangan bergaduh tak bertempat k

    sekadar ingatan

  13. lanun@usm berkata:

    Salam Buat Kak Yah..
    Ko memang nak kena TULIS AYAT MCM TU…
    Nak Kata B_D_H, dah tahun 4… Sem depan da LM…

  14. Najib USMKKj berkata:

    Sampikan salam kami di bumi kejuruteraan buat ukhti aminah… moga ujian ini ditempuh untuk menjadi jauh lebih kuat di masa akan datang…

    moga cepat sembuh.. dan kembali berlari dngan pantas seperti selalu… kerana gerakan Islam memerlukan serikandi seperti ukhti…

    oh dasyat bunyinya jika mati gerakan Islam kerana sepemeluk tubuh sahaja.. ketahuilah kita bukanyng memulakan.. dan kita juga bukanlah pengakhiran… kerana kita sekadar mata2 rantai… berjuang mesti terus…

    salam’alaik

  15. sri_syndora berkata:

    Didoakn adikku aminah serta adik syawal tabah dengan ujian ini.. Aminah kuat!!!.. Orang yang skit allah sayang… Allah juga menguji sahabat2 aminah.. Ahlilbait kesayangan mari sama2 kita jaga aminah ye..

  16. Penyokong berkata:

    Semoga cepat sihat yer…yang lain tu..jangan ah perang mulut…nampak cam korang yang melebih2…islam ajar macam ni ke???

  17. siti rogayah berkata:

    Semoga min cepat sehat, lalu makan, hati gumbira dan tenang..dgr cakap babysitter semua tau..nnt akak akan cuba carik masa g melwat iA..

    min kena cepat lega, nak final exam dah nii..Allah bagi masa rehat sambil study la tu..kalau tak, ukhti sorg ni mmg tak lekat la..sat sana, sat sini kan..=.=

    k, adik akak, senyum seperti selalu k..salam syg..@__@

  18. rempit usm berkata:

    aritu aku lumbe moto eksiden xmsk berita pon…cedera parah gak ni…huhu

  19. HArizaM berkata:

    Salam, Pada min..moga cepat sihat, kuatkan semangat, k.ej tau min adalah sekuat insan….sahabat2 semua sentiasa bersama min….

  20. ukhti serikandi berkata:

    semoga cepat sembuh..slamat menempuh peperiksaan..amin..

  21. Dewa Perang berkata:

    Ape bodo sangat orang yang kunjung blog nie..
    aku rasa yang masuk blog ni semua bodo2 kecuali sesetengah saje…bila bab Accident bukan main byk komen…bile ahli pmi kena kutuk bukan main byk komen membela… tapi bile post tentang gerakan dan isu semasa xde komen pun..lain kali bagi la cadangan ke, pendapat ke, kalau setakat komen orang excident bile la otak nak berkembang.. macamana laa islam nak menang..kalau umat yang perjuangkannye bodo2 mcm nie…

  22. budak kelantan berkata:

    mung baru tahu koo… budok2 PMI meme bodo2.. xreti wak gapo…reti ceramoh jah..tu pun xtahu betul ko dok..
    ore jahat mana buleh sain dgn pmi.. pmi utk ore bersih2 jah

  23. lanun@usm berkata:

    Kpd Dewa Perang & Budak Kelantan:
    Budak PMI memang B_D_H pun, tapi yg B_D_H2 ni la yg dok selalu buat kerja2 Islam pun, KAMU berdua yg Pandai+ Cerdik+Educated, sudi2kanlah bersama PMI ya…

  24. ongjingcheng berkata:

    Selamat perjuangan,

    Semoga ukhti minah dan adik Syawalati sembuh dengan sembuh. Kiriman salam daripada Cheng yg berada di KL.

    STUDENT POWER!
    Mansuhkan akta kezaliaman!
    Menbicarakan masyarakat!
    Menegakkan kesaksamaan!

  25. kak za berkata:

    ….”bila bab Accident bukan main byk komen…bile ahli pmi kena kutuk bukan main byk komen membela… tapi bile post tentang gerakan dan isu semasa xde komen pun..lain kali bagi la cadangan ke, pendapat ke, kalau setakat komen orang excident bile la otak nak berkembang.. macamana laa islam nak menang..kalau umat yang perjuangkannye bodo2 mcm nie…”..

    komen ana: ana setuju dengan pendapat dewa perang ni..lepas nie, meh kita ramai2 bagi komen dan cadangan untuk isu2 gerakan dan isu2 semasa..tapikan dewa perang, sesetengah orang alergik dengan perkataan “bodoh” ni..sometimes, disbbkan depa alergik,makanya nasihat2 kita tadi tak sampai kepada org yg dituju..

    so lepas2 ni, cuba la elak dari perkataan2 yg tak elok nae..boleh kan??

    erm..lepas ni, sama2 kita nantikan komen dewa perang yang bijaksana di post2 berkaitan isu2 semasa n isu2 gerakan..takbir!!! hehe

    dakwah bilhal jauh lebih baik dari dakwah billisan (dakwah melalui tinkahlaku kita lebih baik dari sekadar berkata2)…ditujukan khas buat diri sendiri..

    Wallahu a’alam..

  26. Sarfarizmal Saad berkata:

    semoga cepat sembuh kepada yang sakit…

  27. herofelda berkata:

    salam.. hek eleh kak za ni.. cakap org je.. yang ko komen tu apahal..

  28. Dewa Perang berkata:

    Jom semua kita lebih aggresif dalam berikan komen yang boleh membantu gerakan …. Ubah La paradigma tu… Setakat nak ucap takziah tu msg je lah… yang takziah tu pun jumpa selalu dengan org yg accident… setakat tu saje pemikiran kita ni…

  29. aminah berkata:

    Assalamu’alaikum..

    terima kasih dan bantuan kalian..doa ana, semoga kita semua berjaya sebagai mahasiswa yg bukan setakat tahu akan gerakan mahasiswa tapi turut faham dan menyumbang utk ISLAM itu sendiri.. semoga RAHMAT ALLAH bersama kita semua..ameen

  30. budak baru berkata:

    kelakrla komen2 ni….hahaha
    saye fes time kunjungi blog ni…
    xsangke meriah;)
    lepas ni boley la join sx…

    2 yg xdent2,moge cepat sembuh…termasuk rempit usm yg parah sgt2..;)
    {ni bukn mengambarkan kebodohn sye tp keperihatinan sebagai manusia yg berperikemanusiaan..}

    so pas ni ‘budak baru’ kne bg komen kt isu semase gak ea..{tunjuk cerdik ckit};)

  31. islamic berkata:

    Salam. kpd min dgn syawal, ana doakan kalian semua cepat2 sembuh…walauapa pn yg dilemparkan pd pejuang islam, itu adlh lumrah alam krn pejuang2 dakwah xakn dihamparkan dgn hamparan merah…mg kalian terus thabat dlm perjuangan kalian..ingatlah wahai manusia,islam xakn mati, Allah huakbar3x!!!

  32. Husna berkata:

    Salam..xpe eksiden ni adalah tarbiyah direct dari Allah..menjadikan mereka tabah,kuat dan bersyukur..ana rasa bagus kak wana tunduk,ada perasaan malu,perasaan malu wanita itu byk level,ana pakai purdah sebab perasaan malu yang tinggi,ciptaan Allah itu semuanya indah..Syawal itu sahabat yang sgt baik,caring,sebelum dia eksiden saya dengan dia sempat qiamulail sama2 kat surau m03 dan sempat juga solat dhuha,she is a good friend.

  33. Husna berkata:

    ANA rasa kita kena byk diskusi cara2 bagaimana ingin menyemai perasaan cinta kpd Allah,takut kepada Allah kepada sahabat2 kita yang sedang lalai..nasihat utk diri sendidri..

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s